Gå till innehåll

Konst på hög

Ett unikt skulpturområde på toppen av den 100 meter höga Kvarntorpshögen, med verk av landets främsta konstnärer.

Två personer pratar med varandra bland konstverk inne på Galleri Örsta

Kvarntorpshögen, och dess historia om Sveriges oljeäventyr mellan 1940-66, har varit ett riktmärke på närkeslätten ända sedan skifferoljeutvinningen upphörde i slutet av 60–talet. Den 100 meter höga askhögen som finns kvar från oljeepoken har fortfarande varma partier inuti och man kan ibland se ånga sippra fram ur jorden.

I mitten av 90-talet fick två konstentusiaster idén att starta en konstutställning på toppen av högen. Anders Fasth (gallerist) och Olle Medin (konstnär) startade då en resa som nu har resulterat i ett av Sveriges förnämsta skulpturområden som årligen lockar omkring 30 000 besökare.

I samarbete med Kumla kommun och lokala och regionala sponsorer finns här ett 30-tal skulpturer av nationellt och internationellt erkända konstnärer. Bland konstnärerna kan nämnas Peter Johansson, Lenny Clarhäll, Maria Miesenberger, Ulla Viotti, Lars Vilks och Anders Krisàr.

Sveriges märkligaste sevärdhet

Kvarntorpshögen och Konst på Hög blev 2010 utsedd till "Sveriges märkligaste sevärdhet" enligt boken "Sveriges 100 märkligaste sevärdheter", en bok som rankar svenska sevärdheter från 100 till 1, där Kvarntorpshögen alltså kom på första plats. Författaren av boken heter Fredrik Kullberg.

alpkörning eller en av Europas längsta trätrappor

Kvarntorpshögen ligger i Kvarntorps friluftsområde och erbjuder en magnifik utsikt över Närkeslätten. Det går att köra bil ända upp på Kvarntorpshögen och den branta stigningen (18%) gör att du får använda samma körteknik som på de brantaste alpvägarna! Eller varför inte anta utmaningen att vandra de 427 stegen uppför en av Europas längsta trätrappor. På vägen upp finns flera avsatser där du kan pusta ut en liten stund, samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten.

KLICKA HÄR FÖR MER INFORMATION OM SAMTLIGA VERK I UTSTÄLLNINGEN

Här finns även en ljudguidning som berättar om varje verk och dess konstnär.

Oktober 2023 - april 2024

Området kan endast besökas till fots, fordonstrafik är inte tillåten. Observera att varken bilväg eller trappa underhålls under denna period samt att vissa av konstverken kan vara övertäckta för vinterförvaring.

1 maj – 30 september
Bommen till bilvägen är öppen dagligen kl. 10.00-20.00. Skulpturutställningen kan besökas till fots dygnet runt via bilvägen eller trappan.

Värmestuga med toaletter och omklädningsrum

Maj-september: Alla dagar kl. 10.00-20.00
Oktober-april: Lördag-söndag kl. 10.00-16.00

Kaffestugan på toppen av Kvarntorpshögen öppet vecka 25-32

Måndag-fredag: 14.00-18.00
Lördag-söndag: 10.00-17.00

Parkering

Det finns en stor parkering intill startplatsen för Kvarntorps friluftsområde nedanför Kvarntorpshögen. Det finns även parkeringsplatser uppe på Kvarntorpshögen. Samtlig parkering i området är kostnadsfri.

Ställplatser

Intill Kvarntorpshögen ligger Kumla Golfklubb, som erbjuder ställplatser för husvagnar och husbilar. Klicka här för mer information om GolfCamp på Kumla golfklubb. Länk till annan webbplats.

Det finns även ställplatser på startplatsen nedanför Kvarntorpshögen som drivs av Kumla skidförening. Klicka här för mer information om ställplatserna.

Kvarntorps friluftsområde ligger i Kvarntorp, cirka 1 mil utanför Kumla centralort. Från väg 51/52 följer du skyltningen mot Kvarntorp och Konst på Hög.

Kollektivtrafik

Det går bussar från Kumla till Kvarntorps friluftsområde och Konst på Hög. Bussen stannar en bit ifrån Kvarntorpshögen (hållplats Gasolvägen) sista biten på cirka 1 km får man gå till fots. Klicka här för att komma till tidtabellen för linje 710. Länk till annan webbplats.

Du kan även resa från Kumla station med Närtrafiken ända fram till parkeringen nedanför Kvarntorpshögen, men du behöver då beställa resan. Klicka här för att komma till beställningscentralen. Länk till annan webbplats.

För er som kommer med buss
Tänk på att vägen upp för Kvarntorpshögen är en alpväg med snäva kurvor, branta sidor och har en lutning på 18%. Använd er av vana förare. Bussar ska ha max 7,5 m hjulbas och styrbar boggie.

Respektera varningsskyltarna som sitter uppe

Kvarntorpshögen lever än idag, efter över 50 år ryker det fortfarande på några platser på högen. Det beror på att det på vissa platser finns outnyttjad oljeenergi kvar i askan som högen består av, vilket gör att kan bli mycket hett. Den mindre mängd rök en kan se är mest vattenånga från ytvatten som sipprar ner och förångas av dessa heta partier. Det är mycket viktigt att respektera varningsskyltarna som finns uppsatta på dessa heta områden.

Vi cyklar inte uppe på högen

Det inte är tillåtet att cykla runt uppe på Kvarntorpshögen. Separata cykelleder finns i området, läs mer om dem genom att klicka här.

En rundtur med guide

Klicka här för att boka en guidad visning av Konst på Hög. Länk till annan webbplats.

Ljudguidning att själv lyssna till

På plats på Kvarntorpshögen finns en ljudguidning som tar dig runt alla verken, som du även har möjligheten att lyssna till här på webben. Varje ljudguide är 3-4 minuter lång och berättar mer om verket och dess konstnär.

Klicka här för att komma till samtliga verk och lyssna på ljudguidningen.

  • Du som är rullstolsburen kan ta dig fram överallt, via de anlagda gångstigarna.
  • Handikapptoalett finns.
  • Det är inte några större nivåskillnader i anläggningen, men ojämn terräng.

Kontakt

Kumla kommun
Telefon: 019-58 80 00
E-post: servicecenter@kumla.se
Besöksadress: Kvarntorp 251, 692 92 Kumla

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 juni 2024
Sidan publicerad av:
Piia Edh