Gå till innehåll

Skoindustrimuseet

"I Kumla finns det mer skomakare än folk”. Nej, det stämmer inte riktigt idag, men för omkring 80 år sedan så stämde det rätt bra, då 70% av befolkningen arbetade inom skoindustrin.

Under åren 1930-1950 blomstrade den svenska skoindustrin och Närke var Sveriges absoluta skocentrum. I Kumla och Örebro fanns hälften av landets skofabriker. I Kumla var som mest 50 fabriker verksamma samtidigt och 70% av befolkningen arbetade inom skoindustrin. I Kumla brukar man säga att ”det finns mer skomakare än folk”, och under den här tiden var det inte någon överdrift!

1955 släpptes skoimporten fri och den svenska skotillverkningen gick allt sämre. När så skofabrik efter skofabrik lades ner började tankarna på ett Skoindustrimuseum växa fram. När skofabriken Bengtar-Sko i Kumla slog igen portarna för sista gången och skoarbetarna gick hem lämnades allt precis som det var. När fabriken öppnade igen var det som museum med skotillverkning, det enda i sitt slag i norra Europa. Doften av läder, miljön och de gamla maskinerna minner om en svunnen tid då Kumla var Sveriges skocentrum.

Köp handgjorda skor i butiken

På fabriken kan man följa tillverkningen från skinn till färdig sko. De handgjorda skorna säljs sedan i museets butik, Skoaffären Svea. Här finns även utställningar och autentiska miljöer som berättar om den tid då Närke var den svenska skoindustrins centrum. Här kan du också göra en vandring genom skomodets utveckling.

Kavat outlet

Kumla är fortfarande en skostad och du som besökare känner av historien genom just skoindustrimuseet, men också genom gamla skofakriker som står kvar, konstverk i staden samt att skoföretaget Kavat har sitt huvudkontor och sin outletbutik här i Kumla. Klicka här för mer information om Kavat outlet. Länk till annan webbplats.

  • Tisdag-fredag kl. 13.00-17.00 hela året runt
  • Lördag kl. 10.00-14.00 under maj-september
  • Söndag kl. 14.00-17.00 under juli-augusti

  • Vuxen 40 kr
  • Barn och studerande gratis

​Guidad tur

  • Dagtid måndag-fredag: 60 kr/person
  • Kvällstid måndag-fredag (efter kl. 17.00): 70 kr/person
  • Lördag-söndag: 70 kr/person
  • Minimipris/grupp (vid grupper färre än tio personer): 600 kr

En guidning tar ca 1,5 timme och rymmer då både skoindustrihistoria och tillverkning samt tid för evenatuellt köp i butiken.

Guidningar måste förbokas, se kontaktuppgifter nedan.

Kontakt

Skoindustrimuseet
Telefon: 019-58 81 87
E-post: skoindustrimuseet@kumla.se
Besöksadress: Sveavägen 19, Kumla
Mer information: www.skoindustrimuseet.se Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 juni 2024
Sidan publicerad av:
Piia Edh