Gå till innehåll
Datum till

Utställning-STÖRRE BLAD

Grafisk bild, oval med skugggor

Utsnitt ur fotogravyren "Stöd" av Ullabritt Jonsson

Grafiska blad - etsningar, gravyrer, träsnitt mm - görs ofta i små intima format. I den här utställningen visas större blad, halvmeterstora och större, gjorda av medlemmar i Örebro läns grafikgrupp.

Örebro läns grafikgrupp
Föreningen bildades 1976 och organiserar flertalet konstgrafiker i vår region. Föreningen har 65 medlemmar idag och en gemensam grafikverkstad i Örebro. De flesta av de grafiska blad som görs här i vår region är skapade av gruppens medlemmar.

Om GRAFIK
Ordet grafik används allmänt i svenskan, bl a i samband med trycksaker, tv- och dataspel, men inom konsten menas originalgrafik - en grupp exklusiva tryck som vart och ett är ett originalkonstverk.

Konstnären arbetar fram bildens former i någon typ av tryckplatta eller mall (i flera om så behövs). För att se resultatet krävs provtryck under arbetets gång, fram till den färdiga bilden. Inte förrän bilden tryckts finns något original att se. Normalt trycks grafik på papper, därav benämningen grafiska blad. Materialet i plattan, det utvalda pappret och tryckfärgens egenskaper spelar stor roll i den grafiska konsten.

De grafiska teknikerna handlade ursprungligen om att mångfaldiga och sprida bilder, en omöjlighet -tidigare i historien. Den fördelen har grafiken kvar, om än moderna upplagor oftast är små, men det som lockar konstnärer idag är främst de unika uttryck som kan nås i grafiken.

Välkomna!


Datum
till
Plats
Kumla utställningshall, Kumla bibliotek
Adress
Parkgatan 14, Kumla
Öppettider
Måndag–fredag 9.00–18.00, lördag–söndag Stängt
Kostnad
Fri entré
Arrangör
Kumla bibliotek, Kumla kommun
Telefon
019-58 81 90
E-post
bibliotek@kumla.se