Gå till innehåll
Datum
Tid till

Vajlett och Rut

En förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. Pjäsen bygger på de två första böckerna i Karin Alfredssons trilogi.

Det är också en skildring av en frireligiös by i en tid då det moderna svenska samhället börjar växa fram, samtidigt som starka religiösa traditioner lever kvar.

Den unga lärarinnan Vajlett kommer till Granträskåsen i Västerbotten för att undervisa byns barn. Här är de flesta byborna med i den lokala pingstförsamlingen, och Vajlett förstår snart att hon inte anses vara tillräckligt gudfruktig som lärarinna.

Det pratas och skvallras, inte bara om Vajlett, utan också om den nyinflyttade postfröken Rut. Hon som med kortklippt hår lever utan man, trots att hon är över 35 år. Vajlett och Rut lär känna varandra, och mot sin vilja inser Vajlett att hon håller på att bli förälskad. Ingen annan får veta något om känslorna som växer så starkt mellan dem. En ny pastor kommer till byn och håller svavelosande predikningar om homosexualitet och synd. Homosexualitet betraktades som ogudaktigt, skamligt och osmakligt, och som en sjukdom och ett brott fram till 1944.

Rädslan för att bli avslöjande tär på Vajlett och Ruts förhållande, och relationen blir allt skörare.
Fyra kvinnliga skådespelare levandegör byns alla karaktärer, samt Vajlett och Rut.

Föreställningslängd: 2 tim 30 min inkl. paus

Datum
Tid
till
Plats
Teater Folkan, Kumla Folkets Hus
Adress
Skolvägen 10-12, Kumla
Kostnad
Ja, förköp biljetter på www.kumla.fh.se/#/movie/4611 eller via telefon 019-58 25 30, eller köp biljett vid föreställningens början
Ålder
Vuxna
Tillgänglighet på
evenemanget
Lokalen är försedd med hörslinga. Rörelsehindrade kan komma in via en sidodörr. Var vänlig kontakta personalen eller Kumla riksteaterförening
Arrangör
Kumla riksteaterförening i samarbete med Västerbottensteatern
Telefon
073-542 92 72
E-post
inger.adolfsson@mail.com
Webbplats
www.riksteatern.se/kumla